VASALOPPET 2013 & Anders är en vinnare IGEN!

Anders, det är ju du!

Åhhh vad roligt att få träffa dig!

Hur är det med dig? Jag undrade så om du skulle vara här! Anders skrattade och sa ”Josefin, åh vad  kul!” Ni minns väl Anders, ”lyckliga du har ju bara sockersjukan”, min kund som har cancer och vägrar sluta göra Klassikern?

Helt underbart, om jag ska välja någon person av de 16500 personer som körde Vasaloppet idag så är det just Anders! Vi hann byta några ord och en kram till som SVT filmade. (Anders ska tydligen vara med i en dokumentär om en svensk klassiker som kommer visas på TV i höst)

I morse började dagen tidigt, runt 3,45. Bs visade 12 och jag tog 2 E eftersom vi skulle gå till starten från Transtrand där jag och ett antal IFK-kollegor bodde.  Väl vid starten ställde Christer, en skidkollega och jag mig i kön in till startgrupp 6. Något hade blivit fel vid min seedningsförfrågan så jag blev placerade där istället för i 8an.

Fållan öppnades 5.30 , vi la ut våra skidor och gick sedan till bussen. ( Det visade sig att vi stod på VIP parkeringen där bland annat även Anja Pärson med sambo och son parkerade.)

I bussen åt jag min tonfiskröra och tog 1,5 E, jag var fortfarande rätt hög.  7,45 kom jag ner till mina skidor och såg Krister i sina solglasögon. Rackarns, mina låg kvar i bussen!! Jag toksprang upp till parkeringen, fick tag på solglasögonen och ner till startfållan. Då indikerar Navigator att det är dags att kalibrera, Navigator har ju en inbyggd bsmätare. Det var jag beredd på så snabbt fram med stickorna, Navigator visar 7,0. Jag testade med Accu-check, som visar 15,5! klockan är 7.57 och jag ringer (i panik?) till Alvar. (Vi hade redan haft en kontakt, min bsmätare Accu-check sa ”tomt batteri” trots att de var nya- löste problemet med att värma dem i armhålan.)

En mätare visar 7 och en visar 15,5 vilken ska jag gå efter? Ta ett stick till sa Alvar. Nej, jag har redan stoppat in bs-mätaren i linnet. ”Mät minst en gång under loppets gång, med bs-mätare och lycka till” sa Alvar. Jag tycker det är en enorm fördel med kontinuerligmätning istället för att stanna och sticka mig kapillärt i fingret under loppet gång. Alvars råd är dock väldigt viktigt. Bra att han påminner mig om att CGM:er generellt bara ger riktvärde och trender på vart mitt bs är på väg- det är ett stick i fingret som ger mitt ”riktiga” uppdaterade värde.

Plötsligt rör det sig i ledet och mitt tredje Vasalopp är igång! I backen börjar Navigator pipa och när jag tar ut den står det ”Mät BG, kaliberingsfel!” Jag hade inte tid med det, jag tävlade ju!! Uppe vid Smågan stod Mackis kompis Göran med en bsmätare i högsta hugg! 12,7 I Mångsbodarna var jag fortfarande hög, så jag tog 2 E insulin, ett kokt ägg och några skumtomtar. I Evertberg tog jag ett Snickers, ett kokt ägg och fler skumtomtar. (Jag vet att jag någonstans längs vägen tog audiobolus. När jag senare drog upp pumpen ur AnnaPS sportlinne, tack vare den långa 110 cm slangen, så hade jag inte tagit någon bolus trots allt.)

När jag hade kört 40 km såg jag skyltar om att Auckland vunnit……..

Efter Evertsberg kom krafterna tillbaka och jag tänkte” nu får jag både Linn-kicken och skumtomteeffekt”. Dessvärre var det tillfälligt. I Oxberg kände jag mig hyfsat pigg, blev intervjuvad av speakern som undrade hur man tränar inför ett Vasalopp i Helsingborg. Simning och rullskidor sa jag! Speakern sa också att ”nu kan jag lägga till i mitt CV att jag har matat en tjej med skumtomtar” för jag bad han öppna min midjeväska och stoppa in tre skumtomtar i munnen på mig. (Tack för tipset Alvar, smart att ha grejerna lösa!Hälsa och tack för tipset)

Från Hökberg fick jag slita mycket. Pumpen ”skrek”, d.v.s. larmade och Navigator visade 12,8, (innan den ”la av” dvs meddelade ”CGM är ej ansluten” p.g.a. att kalibrering uteblivit”) och jag visste att jag var hög men inte hur mycket jag skulle sjunka så jag stakade vidare i mjukglassen efter bästa förmåga. Mobilen pep med jämna mellanrum, men jag orkade inte kolla utan stakade på. Vid alla stationer drack jag 3-6 muggar med vatten och buljong, i Hökberg även 1/2 mugg blåbärssoppa- jag kör ju Vasaloppet och då ”måste” man ju det.  Nu började det bli kallare och där det fanns spår kvar gick det hyfsat fort, rätt mycket is i spåret.

Det rosslade långt ner i magen på mig, jag försökte ta det lugnt, med tanke på Finland. Mobilen pep flera gånger men jag stakade vidare, målet var ju nära! Hela tiden påminnde jag mig själv om att inte öka för mycket, bättre att hålla mig frisk så jag orkar nästa vecka. Men när jag kom till upploppssträckan kunde jag inte låt bli utan TRYCKTE på och STAKADE allt jag orkade. När jag kom in mål fick jag fram telefonen och Alvar hade smsat TJOHO 🙂 🙂 Bra jobbat”. Bra jobbat själv Alvar, utan dina tips och ditt stöd hade jag aldrig fixat Vasaloppet 2013 i mjukglasspår (då det fanns spår). Tack! Tiden ? 9 timmar, 9 minute roch 9 sekunder!

Väl i mål fick jag tack på stickor och kalibrerade Navigatorn och sen dess går den som en klocka! Den visar generellt längre än vad Accu-check mobile/ Animas Vibe /Dexcom gör, det kan skilja upp till 7 millimol. Som jag skrev häromdagen, ha alltid en extra plan, minst! (Alvar berättade, som ju är diabetesveteran, att han fått med sig två bs-mätare till Staffettvasan och då tänkte han tydligen på mig… och tänkte, ”nä, jag behöver ju inte vara som Josefin”. En stor skillnad mellan Alvar och mig är att han känner sin kropp så väl, det gör inte jag alls utan måste mäta bs ofta.

I efterhand har jag tittat på Navigator och följa loppets blodsockerbanan ner till var 10 minut, så när som på avbrottet från cirka klockan 15.40 till 17.09. Det visade sig fungera utmärkt att ha Navigator på armen, trots att jag rörde den väldigt mycket. Navigator har en räckvidd upp till 30 meter så i april ska jag prova att simma i bassäng och se hur det funkar. Jag ska försöka ladda ner både Navigator, Animas Vibe och Accu-checks värden för att se om jag kan dra några slutsatser inför nästa veckas övning…..BORDER TO BORDER!

Skumtomte i mål i Mora! tid:09.09.09

Skumtomte i mål i Mora!
tid:09.09.09

Annonser

6 tankar om “VASALOPPET 2013 & Anders är en vinnare IGEN!

  1. Alltså, du är otrolig! Jag har precis lärt mig få till ett bra bs på ett pass på gymmet och försöker lära mig hur jag reagerar när jag springer EN timme.

  2. BRA JOBBAT! Och ååå så bra att du skriver ned allt som du gör och vad som sker innan/under/efter loppet. Det blir liksom som att ha en försökskanin 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s