Animas Vibe- en kärlek som jag hoppas håller livet ut!

Den enda vattentäta pumpen som tål 24 timmar i vatten

MEN HJÄLP! Det var min första tanke i morse! From nu ska jag alltid vara kopplad. Tanken  på pumpen kändes som ett fängelse: Orden  ALLTID och ALDRIG har fått helt nya innebörder sedan jag fick min diagnos maj 2012. (Jag vill inte säga att jag blev sjuk. Min skidkompis Andreas menar på att ”Josse, det är ett reglerproblem, inget annat”).

PANIK! VILL JAG DETTA ? Sen kom ”Alvars” lugna röst i huvudet; ”Josefin ,det kommer gå så bra så, du kommer bli så nöjd med pumpen och du kommer vänja dig jättefort.”  Till frukost åt jag kokoskaka, mitt blodsocker låg på 10.8 före frukost.  När jag knäckte ägget över det smälta smöret och kokosflingorna rann TRE gulor ner över röran. Det måste vara ett tecken, tänkte jag, äggen brukar bara ha dubbelgulor. Det var säkert ett år sen sist jag fick tre gulor i ett ägg.

Där låg den i lådan, kornblå. ”Ta upp den” sa Carolina från Rubin Medical, företaget som levererar ANIMAS Vibe.  Så låg den plötslig i min hand, pumpen som jag kanske ska leva resten av livet med.  Jag insåg plötsligt att jag slipper alla nålar, alla lansetter, jag  använder numera bara en mätare, Accu-Chek Mobile som både har nål och stickor i ett- kanon alltid framför allt när jag tränar. Däremot hade jag inte tänkt på att jag ska fylla pumpens ampull med insulin, byta nål var tredje dag och alltid har [insulin] pennor.  Jag har nu en rosa nål i magen, i morgon blir det en blå.

Efter 3,5 timme kommer  jag ut i solskenet. Pumpen ligger i framfickan, lite jobbigt att känna den när jag cyklar ner till jobbet.

Dags för pumpens första utmaning; ett löppass. Pumpen installerades klockan 11 och då låg bs på 8,3, 12.45 6,1 och 90 min efter lunch 8,0!!

17.30 vid passets början låg bs 5,4 , ett glas mjölk senare bar det iväg norrut längs med ett strålande blankt Öresund. 6,9 efter 65 min lugn löpning, känns bra. Ikväll har jag unnat mig att äta pizza och ligger nu på 6,4!!! HELT MAGISKT! Nu är det läggdags, har inte klurat på var pumpen ska vara. Under löpningen hade jag den i framfickan på jackan och nu sitter den med clipet i BH:n.

Annonser

10 tankar om “Animas Vibe- en kärlek som jag hoppas håller livet ut!

 1. Hej Josefin!
  Vet inte om du hittat ett bra ställe för pumpen än, men jag har en sk. BH väska, som jag hakar fast i linningen på byxorna och sedan ”hänger”/ligger pumpen innanför trosorna mot ljumsken. Då ligger den på plats utan att ”skramla” omkring. Det funkar bra för mig! 😉

  • Hej Camilla, tack för tipset. Jag har min i BH:n mellan brösten vill ”vardags” och oftast i Medtronics sele eller i AnnaPS kläder när jag tränar/tävlar, men nya tips är alltid välkomna ! Tack!

 2. Hej, en liten undran. Har också pump med cgm (som jag betalar själv) och skulle vilja ha en bra plats att ha pumpen på. Men i bh’n? Hur gör man då för att kolla bs när den larmar i en folksamling? Fungerar det? Eller kan du se kurvan på något annat sätt än att titta på pumpen?

  • Hej! Jag drar ut pumpen via hals-ringningen och tittar på den den vägen.Är jag bland folk jag känner kikar jag helt sonika ner mellan brösten, för de vet ju vad det är jag ska titta på . Peter Adolfsson, en utan Sveriges bästa diabetesläkare hade väldigt roligt åt min första gången han såg mig göra det, på Selma Spas diabetesläger i Sunne. Han visst ju pecis vad jag letade efter! När den larmar tex på jobet uder ett mote trycke rjag helt enkelt bort larmet utanpå kläderna. Visst är det tråkigt och oförståerligt att våra landsting inte vill bekosta denna livskvalitetsförhöjande hjälpmedel? [CGM]

  • Hej! Jag drar ut pumpen via hals-ringningen och tittar på den den vägen.Är jag bland folk jag känner kikar jag helt sonika ner mellan brösten, för de vet ju vad det är jag ska titta på . Peter Adolfsson, en utav Sveriges bästa diabetesläkare hade väldigt roligt åt min första gången han såg mig göra det, på Selma Spas diabetesläger i Sunne. Han visst ju pecis vad jag letade efter! När den larmar tex på jobet uder ett mote trycke rjag helt enkelt bort larmet utanpå kläderna. Visst är det tråkigt och oförståerligt att våra landsting inte vill bekosta denna livskvalitetsförhöjande hjälpmedel? [CGM]

 3. Hahahaha. 🙂 Jag testade men pumpen fastnade!!….. 😀 Det förgyllde min helg. Skrattade högt 🙂
  Ja, det är trist och tråkigt att man inte får hjälp med cgm. Tycker det även är jobbigt att prata om med myndigheter/läkare. Det handlar om vad man är värd som människa. Skittrist att få till svar att ”Men du får ju mycket ändå, insulin tex.” när man mår piss utan. Man får vara glad för det man får och att man har råd att betala själv 🙂

 4. Jag har haft diabetes sedan 1983 och har haft totalt ca 100 fall av insulinkoma sedan dess. Jag känner inte när blodsockret sjunker och har många gånger legat på under 1 utan att jag själv märker det. Sedan smäller det! Efter flera obehagliga händelser under mina tre graviditeter och med en familj som lever under ständig press och oro har jag nu fått en Animas Vibe. Nu har jag en kontinuerlig BG-mätare för att jag cyklar på landsvägar och springer mycket själv. Det hade varit helt omöjligt annars. Jag anar att jag hade haft ett ordentligt mycket bättre och stabilare blodsocker med enbart pumpen i sig men är oerhört tacksam för att inte ständigt behöva leva med ångest och oro, kramper eller insulinkoma. Jag fick min pump igår och inser nu hur lite insulin tag faktiskt behöver – jag har tagit ca 19 enheter totalt under ett dygn – bolus och basal sammanslaget. Jag TROR att jag är synnerligen insulinkänslig? Kommer nog behöva lära mig att sänka doserna inför mina träningspass. Hoppas kunna få lite stöttning och i bästa fall ett och annat träningspass med dig Josefin! Är dock ingen IM, bara en vanlig trebarnsmorsa med förbaskat knepigt blodsocker fram tills nu och med ambitioner att syssla med Triathlon.

  Kram till er alla!

 5. Åh, tackar! Jag har precis börjar ta crawllektioner också. Är en usel simmare men jag har efter två introduktionslektioner tagit mina första frisimstag. Jag hör av mig! 🙂 Ha en skön sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s