Idrottsutmaning 2013 med Animas Vibe- Ö till Ö

När jag simmade över Öresund i somras tänkte jag ”vad surt att jag är diabetiker, annars hade jag velat ge mig i kast med en utmaning som för mig är större än en Ironman”. Det finns en tävling som heter Ö till Ö , som går från Sandhamn i Stockholms skärgård till Utö. Sträckan är 64 kilometer varav 10 km är i vatten,det vill säga tävlingen innebär växelvis löpning och öppet vatten simning.

Tankarna började mala där ute i sundet (finns inte så mycket att göra där ute än att simma och tänka!)  Jag konstaterade att om jag kunde hitta ett hjälpmedel som kan hjälpa mig att våga tävla långt och samtidigt förmå mig att hitta inställningar till ett jämnt blodsocker så skulle jag kunna våga pröva!  Dessutom visade det sig att jag kände inte mindre än tre olika lag i 2012 års upplaga av Ö till Ö

Sagt och gjort, jag vände mig till Anja, min diabetessjuksköterska och sa ”finns det någon pump som kan simma”? [Då menar jag inte att pumpen själv ska kunna simma utan att jag ska kunna simma med pumpen!].

Ja sa Anja, det finns en, från företaget Rubin Medical i Malmö, den heter Animas Vibe. Sedan 3,5 vecka är jag en glad ägare till en Animas Vibe!

Ö till Ö är både svårt och dyrt att delta i, anmäningsavgiften är anmälningsavgiften nästan 10 000 kr.  Det kostar att plåga sig själv 🙂 !  Varför ger jag mig ens in i detta? Jo där att jag vill testa gränser och inte låta min diabetes hindra mig från att nå mitt mål. Jag vill inspirera och uppmuntra diabetiker till träning (även om jag naturligtvis inte menar att det ska finnas 130 diabetiker på Sandhamn 2014!)

Även om jag litar blint på Animas Vibe så kommer jag naturligtvis ha med mig utrustning om pumpen eller infusionsetet (slangen och nålen som går mellan pumpen och kroppen) skulle gå sönder. Jag kommer ha med mig Accu-chek mobile blodsockermätare, Bayers Contour blodsockermätare, Novorapid (insulin i penna), GlukoMen LX Plus ketonmätare och diabetesbars Extend och glukos/druvsocker.

Nedan följer vår presentation inför Ö till Ö;

”VARFÖR SÄGER DU SÅ ELAKA SAKER TILL MIG? VADÅ DIABETES TYP 1??!!

Chocken var total, den unga snygga kvinnliga läkaren måste ju hitta på, ”Jag som tränar så mycket, jag kan ju inte få diabetes! Jag som så många andra visste inte att diabetes typ 1 inte hade något med livsstil att göra!

6 personer drabbas varje dag av diabetes typ 1 i Sverige, främst barn, men även vuxna, själv var jag knappt 36 år när jag fick diagnosen. Vetenskapen och dess forskare har fortfarande inte löst mysteriet varför folk drabbas av diabetes typ 1. För att en diabetiker skall må bra är det viktigt att blodsockret ständigt hålls på en stabil nivå vilket sköts med hjälp av en god allmänhälsa med idrott, kost och rörelse i det dagliga. Det innebär upp till 15 stick i fingret per dygn för att kolla blodsockret. En av riskerna med diabetes är att personer som tidigare varit aktiva slutar röra sig vid en diabetesdebut pga rädsla för svängande blodsocker och försvårande av inställningar av insulin.

När jag fick diabetes stod jag vid ett vägval. Försöka träna mer vilket gör insulinmängd mer svårinställd men bättre långsiktiga värden eller träna mindre? En kompis i löparklubben, Jenny, som är nyutexaminerad diabetessjuksköterska gav mig en utmaning….. Jag valde det första alternativet. Hur långt kan jag ta min träning i kombination med diabetes, vilka mål kan jag nå? Hur kan jag inspirera andra diabetiker att träna? Jo genom att träna, tävla och blogga och föreläsa!

Vill ni hjälpa oss att få ut budskapet våga träna trots diabetes och att nå vårt idrottsliga mål? Målet heter Ö till Ö och innebär växelvis 54 km löpning och 10 km simning i Stockholms skärgård och innebär många långa timmars hård träning och tävling. Ö till Ö är en lagtävling (www.otillo.se)

Med vänliga hälsningar

Josefin Palmén                      Jenny Reimer

Bakgrund:

Josefin Palmen:
38årig skånsk resesäljare som älskar att resa och träna, bott i Storbritannien, Österrike och Australien. Fullgjord värnplikt, 6 högskolepoäng i simning inklusive några Öresundssim finns också med på meritlistan. Två månader efter debuten klarades Vansbrosimningen av därefter Lidingöloppet, Vasaloppet och Vätternrundan, således var en Svensk Klassiker avklarad 13 mån efter debuten. Med all träning och utrustning var målet att till klara av ett triathlonlopp, lägsta distansen, ”Ironman” dvs 3,8 km simning, 18 mil cykling och 42 km löpning i följd. 15 månader efter debuten med socker i blodet och en vilja av järn, kunde jag titulera ”Ironwoman”. Nu är nästa mål satt ”Ö till Ö”, 54 km löpning och 10 km simning genom Stockholms skärgård, start på Sandhamn och målgång på Utö 2 september. Om dessa utmaningar kommer jag att föreläsa om på världsdiabetesdagen på Malmö Arena 10 nov.

Jenny Reimer
36årig skånsk sjuksköterska som också älskar att träna, bott i Mellanöstern där dykcert införskaffades. 1997 påbörjades sjuksköterskeutbildningen på Linköpings Hälsouniversitet för att intresset alltid funnit att hjälpa människor, få jobba med människor och få kunskap om hur kroppen fungerar. I benen sitter åtta Tjejmilen, fyra Lidingölopp, fyra Göteborgsvarvet och diverse skånska lopp. Kost och hälsa/träning har alltid varit ett spännande och därför var valet givet att läsa vidare till diabetessjuksköterska.

Jenny och Josefin före Lidingöloppsstarten 2012

10 tankar om “Idrottsutmaning 2013 med Animas Vibe- Ö till Ö

  1. Vad härligt att läsa detta som diabetiker!! Ni är otroliga!
    Är själv inte lika tränad som er än och ger mig därför inte på från ö til ö riktigt än 🙂

    Förresten en fråga, varför har du pumpen i påse när du simmar, har inte provat simma med pumpen själv än, men är den inte vattentät?

    Hälsningar
    Vivianne

    • Hej Vivianne! Tack för ditt inlägg! Min pump är vattentät (det var därför jag valde Animas Vibe, den är vattentät i 24 timmar). Jag har pumpen i en påse för det är hittils det som jag tycker är bekvämast, när jag hade den i lårfickan märker jag knappt att jag har den på mig. hälsningar Josefin

  2. Hej.
    Riktigt spännande att läsa din blogg. Jag är själv diabetiker med en relativt nyvunnen kärlek till distanslöpning (har nyss lagt en ”fotbollskarriär” på hyllan). Mitt mål är att genomföra ett maraton nästa år. Håller för tillfället på att testa mig fram gällande intag innan och under träning samt insulindos. Jag har några frågor som du gärna får besvara om du har tid och lust. Vad har du för BS när du startar ett träningspass på 15-20 km löpning? Vad och hur mycket äter/dricker du under passet? Hur mycket sänker du din basaldos?

    • Hej Linus! Tack för ditt mail! Jag försöker ligga sä jämnt som möjligt när jag tränar, dvs ligga bra i bs redan före passet och sedan mixa mig fram till hur mycket jag ska fylla på under tiden. således har jag alltid med mig en bs-mätare för att mäta även under passet. Jag kan inte känna om jag har 4 eller 9 i bs utan behöver mäta. Som komplement till bsmätaren har jag CGM och kan på så sätt se trender. Jag har ingen standar ändring utan det beror på hur bs ligger före passet om jag ändrar basalen och isåfall hur mycket. Om du inte varit där kan jag varmt rekommendera diabetesträningslägret för vuxna i Sunne, Värmland med Peter Adolfsson och Stig Mattsson. Det är de tre bästa dagarna i mitt diabetesliv och värt var enda krona! Där för du individuell hjälp för hur just din kropp funkar. Tycker du att du har fått svar på din fråga?

  3. Hej
    Tack så mycket för svaren. Jag har nu bokat in mig på diabetesträningslägret den 21/8. Ska bli riktigt spännande.
    Jag har också CGM och det hjälper mycket när man tränar.
    Vi kanske ses på någon startlinje i framtiden 🙂
    Linus

    • Underbart! Du kommer så mycket hjälp och bli tokladdad av det! Jag glömde säga vad jag äter/ dricker under passen. Det är olika; vatten, sportdryck, gel, frukt, bars och skumtomtar:-)

Lämna en kommentar