IRONMAN Kalmar

15 månader efter diabetesdebuten kunde jag titulera mig IRONWOMAN

Diabetes typ 1 och en ironman  (3850 m simning, 180 km cykling och ett maratonlopp,  42195 meter, dvs triathlon) i följd, går det att kombinera?

JA!  För mindre än 15 månader sedan, den 24 maj 2010 fick jag diagnosen diabetes typ 1 men  jag  vägrar låta sjukdomen ta över mitt liv. Tre månader senare simmande jag Vansbrosimningnen ( 3 km ) och i juni i år blev jag efter Vätternrundan klar med en svensk klassiker.  Det jag känner är den stora utmaningen som diabetiker  med att göra en IRONMAN  är kombinationen av olika sporter  och tiden – jag räknade med att kroppen skulle jobba i minst 12 timmar. Hur äter man då?

Dagarna före loppet åt jag inte speciellt annorlunda, jag fortsatta med lite/långsamma  kolhydrater och  ett relativt högt fettintag, typ ägg och bacon till frukost, köttgryta med grädde och grönsaker  till lunch och annan  Low Carb High  Fat –kost. De sista dagarna åt jag lite mer kolhydrater i kombination med fett, tex bananpannkakor ( gjorda på ägg, banan, jordnötssmör och havssalt)  och ris a la Malta.

Vid klockan kl05.00 på tävlingsdagen åt jag ris a la Malta och lite apelsin och när starten gick kl 7 låg mitt blodsocker på 12.0. Jag tyckte jag låg högt men vågade inte ta insulin eftersom jag visste att kroppen skulle jobba hårt de närmaste halva dygnet.  En Ironman börjar med 3860 m simning och när jag hade simmat klart (efter 1 h 24 min)  mätte jag mitt blodsocker i växlingen och då låg jag på 8,0. 18 mils cykling väntade och jag hade med mig en flaska vatten och en flaska Extend. (Extend är energidryck/bars utvecklade för diabetiker) . Under cyklingen åt jag 2 hårdkokta ägg, 2 snickers, tre st bountykarameller och två halva bananer. Jag drack minst 5 flaskor vatten och passade på att mäta mitt blodsocker när jag stannade för att kissa. Jag låg efter 6 mils cykling på 4,9 och vid 12 på 9,7 och vid slutet av cyklingen på 9,8. Momentet tog drygt 6,5 h.

Några minuter efter 15 hade jag cyklat klart och gav mig ut på 42195 m löpning. Precis när jag började springa åt jag ett hårdkokt ägg som var svårt at svälja, jag hade ingen saliv och ont i höger vad. Men efter första vätskekontrollen efter 2 km, lite stretching och vatten och saltgurka kunde jag springa relativt smärtfritt. Under löpningen, som tog 4 h och 24 min  stannande jag vid samtliga vätskstationer, som låg med 2,5 km mellanrum och åt saltgurka, drack vatten och ibland åt jag några chips. Jag hällde mycket vatten på huvudet eftersom det var drygt 20 grader varmt. Under löpning åt jag även 1,5 Extendbar, drack vid två tillfällen 0,5 dl cocacola och vid ett tillfälle 0.5 dl Vitargo (sportdryck). Klockan 16.06 låg mitt blodsocker på 9,6, 16,54 på 6,9, 17,40 på 6,3 och 18,39 på 8,4. Jag gick i mål 19.30 så tiden blev 12 timmar och 30 minuter.

Det är svårt att spekulera i hur det hade gått om jag hade ätit mer kolhydrater, dvs om jag hade presterat bättre men uppenbart så har jag ställt om min kropp till fettdrift och genomförde  loppet utan alltförstora  svävningar i blodsockret- hade jag ätit mer kolhydrater hade jag garanterat haft mycket större skillnader i mina värden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

4 tankar om “IRONMAN Kalmar

 1. Vilken fantastisk människa du är, Josefin! Jag har också kört igenom IM Kalmar.
  Min pappa är diabetiker och jag kände att jag vill ”testa” köra lite mer avancerat tänka som en diabetiker vid nästa Ironman.
  Jag tycker min kropp blir fruktansvärt stressad av socker. Och hamnar i någonslags obalans.
  Jag körde hårt med en flytande gel per timme plus salttablett, men direkt när jag missade ett intag så var jag där i dalen och grät, pga lågt på energi.
  Och i höstans september (2013) så hittade jag en kost Paleo. Och den har fungerat bäst både för sinnet och min kropp när jag långpassat.
  Så målet i år blir köra Paleo inspirerat energiintag igenom alla träningar och självaste långa loppen.
  Bara för att hedra diabetiker och värsta som kan hända att jag mår ännu bättre än trycka i sig ”raffinerat-snabb-socker”.

  Om jag får tipsa lite, (kanske du vet redan) men denna man har inspirerat mig ang kosten under längre pass.
  http://bitihop.se/naring/
  Tänket är där och verkar fungera om han knatar igenom 300km ökenmark.

  Jag följer dig gärna, för det finns mycket för mig att hämta tips här.

  Vänliga hälsningar
  Jonna

 2. Är makalöst imponerad av din prestation!! Sen att du är diabetiker,, wow!!
  Vilket fantastiskt bra blodsocker du hade grymt jobbat!!
  Hälsningar från Tina, också diabetiker 1 sen 2010!
  # villocksågöra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s