Helsingborg lasarett Hotel avdelning 31 versus lyxhotell Hilton Bora Bora -Är svensk sjukvård bra?

Wow, att vara på avdelning 31 på Helsingborgs lasarett är ju som att vara på lyxhotell på Bora Bora i Söderhavet! Till och med bättre för på Hilton får jag bara nya lakan en gång per dygn,” tänkte jag medan sköterskorna bäddade om min säng för tredje gången på ett dygn.

Hilton Bora Bora :foto Tour Pacfic

Hilton Bora Bora :foto Tour Pacfic

Jag har tillbringat 14 dygn i svensk sjukvårds händer. Hur bra är svensk sjukvård egentligen? Jag bestämde mig för att jämföra Hilton Bora Bora i Söderhavet med det svenska sjukvårdens avdelning 31 på Helsingborgs lasarett.

Utsikt från avd 31, rum 12, Helsingborgs lasarett Foto: Kristian Berlin

Utsikt från avd 31, rum 12, Helsingborgs lasarett
Foto: Kristian Berlin

Bild tagen fr mitt soldäck på Hilton Bora Bora runt kl 6 foto: Josefin Palmen

Bild tagen fr mitt soldäck på Hilton Bora Bora runt kl 6 foto: Josefin Palmen

Bora Bora är med sin perfekta kristallklara lagun och sin naturliga skönhet en av jordens vackraste öar. Ön andas exklusivitet och flärd vilket också avspeglas på hotellen som ligger på Bora Bora samt på de palmklädda öarna i lagunen. Här står lyxhotellen som spön i backen.Bora Bora lockar Hollywoodstjärnor, kungligheter och jetset från hela världen. Men du måste inte vara kändis för njuta av Bora Boras skönhet, men en rymlig plånbok är alltid bra att ha med sig

Förutom vattensporter i överflöd, inklusive motoriserade, finns möjlighet att åka på jeepsafari, hyra cykel eller rida med mycket mer. Här finns någonting för alla smaker. Söker man lite extra lugn och ro och vill leva lite ”Robinson Kruse liv” för en dag kan man med fördel be hotellet om en picknick-korg och sedan ta sig med båt till någon av de öde öar som kantar lagunen. Då hotellet ligger på havssidan av Toopua har de flesta bungalows utsikt över havet. Vissa bungalows har delvis utsikt över lagunen mot Bora Bora. På hotellet finns restauranger och barer, konferensfaciliteter, spa, vattensporter inkl dykcenter och motoriserade sporter mm. Hotellet har helipad.
Barnpassning på förfrågan. Lång fin sandstrand med goda simmöjligheter! (www.tourpacific.se)

Simpass på Hilton Bora Bora nov 2013 ( tredje bungalown från vänster) foto: Josefin Palmen

Simpass på Hilton Bora Bora nov 2013 ( tredje bungalown från vänster) foto: Josefin Palmen

Helsingborgs lasarett är ett av Region Skånes fyra specialiserade akutsjukhus. Hit kommer patienter som är i behov av specialiserad akutsjukvård och vissa planerade operationer från hela nordvästra Skåne. Lasarettet ansvarar även för delar av närsjukvården. Centralblocket på Helsingborgs lasarettområde uppfördes 1975 efter ritningar av Sten Samuelsson och Hugo van Luteren. Byggnaden är på totalt 100 000 kvadratmeter och består av en undre kvadratisk del på två våningar och ett fem våningar högt centralkomplex med fyra flyglar formade i ett kors med mjukt avrundade innerhörn. Fasaderna består av skelettliknande betongelement som ligger framför den indragna huvudfasaden och bildar därmed loftgång och balkong. ( http://www.helsingborgslasarett.se, wikepedia)

Hilton Bora Bora :

***** Rum: Mycket rymliga bungalows med separat sov- och vardsgsrumsdel. Ytan varierar mellan 90-135 kvm. Inredningen går i trä, marmor (badrum) och ljusa textiler. Alla bungalows har luftkonditionering, CD/DVD, kassafack, telefon, internet, te/kaffebryggare, king size säng, badtroffor och badrumsprodukter som tex shampoo, balsam, body lotion mm. Overwater bungalows har soldäck med trappa/stege ner till den kristallklara lagunen. Bungalows med utomhusdusch i privat trädgård finns.

Owerwater villa

Owerwater villa

Avdelning 31, Helsingborgs lasarett:

*** Rum: Enkel och dubbelrum med en resp två enkelsängar. Ytan varierar mellan 10 -30 kvm. Inredningen går i beige-vita väggar. Badrum med våtrumsväggar och plaststol till möjlighet att sitta ner i en stol vid lunch. Alla rum har havsutsikt mot söder och Ven. Enkelrummen har egen vask och vissa rum har (tjock)tv, en del tom med fjärrkontroll!  Skåp med nyckel. Sängen är endast 80 cm bred men har både höj och sänkbart läge OCH  höj och sänkbar rygg. Önskas roomservice går det att trycka på en knapp vid sängen och du har service inom någon minut vid din säng.  Tråkiga rum men genom att få hjälp med allt höjs totala intrycket ;  nya lakan, mat, dryck, hjälp med rena kläder, Region Skåne lånar ut obegränsat antal byte med kläder under vistelsen. BH ingår dock ej (vilket påminner mig om lumpen, det ingick inte i utbudet där heller). Dessutom finns det tandborstar, läppbalsam, kammar och möjlighet till att få hjälp med make up inför permission som bröllop. (En underbar sköterska insisterade på att sminka mig när jag fick två timmars permission för att närvara vid min bästa väns vigselcermoni lör 29 nov, DET kallar jag SERVICE)

 

Rum 12, Hotel Avdelning 31 :foto Kristian Berlin

Rum 12, Hotel Avdelning 31 :foto Kristian Berlin

MAT:

***** Hilton Bora Bora har jag bara ätit en fantastiskt amerikansk frukost , då jag kom sent och åkte tidigt. Hilton Bora Bora erbjuder förutom stor frukostbuffe med ägg och bacon, pannkakor, tropiska frukter även lunch och middag , tex hummer och internationellt såväl som franskt kök. Toppklass på råvaror. Vin och fruktfat väntar vid incheckning på rummet.

** Hotel Avdelning 31, Helsingborgs lasarett. Oftast tråkig, smaklös intetsägande mat. En del soppor är dock ok och på söndag em kommer veckan höjdpunkt på fikat, arraksbulle eller chokladbiskvi..Hotel Avdelning 31 erbjuder all inklusive , alkohol är dock uteslutet och går inte ens att köpa. På vardagarna erbjuds kaffe, te,mjölk och vatten och även mineralvatten på helgerna. Frukost, lunch, eftermiddagsfika, kvällsmat och kvällsfika serveras enligt fasta tider, som roomservice eller i gemensam matsal. Dessvärre erbjuds bara kakor till fika, någon (VEM?) har bestämt att frukt ej får serveras. (Således åt jag pepparkakor, och fruktyoggi en natt när jag var låg. Banan fanns inte att tillgå så jag blev tokhög lagom till frukost….Räddningen är en patientkyl vilket innebär möjlighet till att värma egen mat i micro. Igår bjöd jag en annan patient på dovhjortsfärs och idag kycklingsgryta.

TRANSPORT:

Hilton Bora Bora erbjuder ankomst/avresa med båt eller helikopter. Snorkelutrustning finns att låna gratis.

min gåstol

min gåstol

Hotel Avdelning 31, Helsingborgs lasarett tar man sig till på egen hand (oftast) och vid avresa kan både egen bil, färdtjänst, rullstol och rollator erbjudas. Gåstol erbjuds inom avdelning, så även rullator.

Hilton Bora Bora har mestadels par på smekmånad och hotellet välkomnar även barnfamiljer och singeresenärer (de är dock tämligen få) .De flesta gästerna är i åldern 30-50 år. Wifi är gratis  och uppkopplingen är dålig/långsam- som så många andra platser i Söderhavet. Det erbjuds många aktiviteter såsom snorkling, dykning, öbesök eller varför inte en dag i en hängmatta under palmerna? Restid:  Bora Bora tar  mellan 26-32 timmar enkel väg med flyg. Hotellet har pay stay dealar. Det  innebär att du får rabatt på rumspriset som börjar på, för en overwater bungalow, SEK  6600 /rum /natt med frukost. Atmosfären är avslappnad och personalen är artig och önskar dig en trevlig vistelse.

Bonad på Hotel Avdelning 31

Bonad på Hotel Avdelning 31

Hotel Avdelning 31, kärlkirurgen har mestadels patienter med en snittålder runt 80 år.Det flesta är på avdelningen på egen hand. Jag var yngst med nästan 20 års mariginal. Avdelning 31 har mobiltelefonförbud,möjlighet finns mot kostnad att koppla in egen telefon till sängen. Däremot erbjuder Region Skåne gratis wifi vilket möjliggör att ringa via Viber istället för telefon. Det bästa med Hotel Avdelning 31 är PERSONALEN. Denna fantastiska underbara personal!  Det är lätt att säga ” jag har blivit opererad av läkare XX och nu mår jag bra igen” MEN DET ÄR JU INTE BARA LÄKARNA SOM GJORT MIG FRISK!  Det är;

 • klädkillarna som ser till att jag dygnet om kan ta kläder i min Region Skåne-garderob
 • lokalvårdarna som städar mitt rum tre gånger om per dygn ( INGET hotell i världen jag har bott på har STÄDNING tre gånger per dygn)
 • undersjuksköterskor / sjuksköterskor som ger mig blodförtunnade i spruta ( vare sig jag ville eller inte kom de alltid kl 20, varje morgongörs det magiska dopplertestet (dvs mätte blodtryck i armarna för att sen mäta i vristen och komma fram till att jag hade full puls i benet!), de bäddar min säng så ofta jag vill, ger tuck down service (med järntabeletter och Alvedon istället för praliner…)
 • sjukgymnast som kom bara för min skull för att visa hur jag ska ta mig i och ur sängen ( ni anar inte hur mycket man använder magen som man inte har en aning om! Nu har jag lärt mig böja benen och rulla upp ur sängen)

VÄRME och UPPRIKTIGHET genomsyrar hela hotel Avdelning 31. Dygnet runt i 14 dagar har jag varit omgiven av människor som gör ALLT  i sin makt för att jag ska må bra. Som resesäljare jämför jag hotell och priser hela tiden tillsammmans med kunder. Det gör inte Hotel Avdelning 31- Läkarna väljer hela tiden den BÄSTA vården till mig och hela teamet bakom backar upp och ser till att allt fungerar.

SAMTLIGA  i personalen har alltid tid för en pratstund, tid för omtanke och ett ENORMT  tålamod. Där ligger jag i sängen och får antibotika intravenöst via kanyl i handen och piper och sköterskorna kommer och pysslar om, puffar upp kudden och tröstar.

Givetvis var det ett enormt bakslag när min ultralöpande läkare kom in till mig och sa ” Josefin, det här ser inte bra ut, din fot har dålig puls. Därför föreslår jag att vi opererar om dig , jag kommer ha möte med mina kollegor nu och kommer tillbaka till dig efter lunch. ”. TILLIT Jag hyser ett enormt förtroende för dessa tre kirurgläkare, en skidåkare, en triahlet och en ultralöpare. Vem kan väl bättre i världen veta EXAKT  hur mycket jag drömmer om att kunna löpträna och utöva övrig idrott igen än dessa tre män?

Tyvärr är restiden (läs kötid) till Hotel Avdeling 31 väldigt lång. Jag fick veta 23 feb att min puls var svag i höger ben och jag fick sedan tid hos triathlonkirurgen i april, maj , augusti och slutligen 18 november då jag blev inlagd(operation 19 nov).  Kan ni fatta vad utmattande det är att resa så länge?

PRISVÄRT:

En resa till Hilton Bora Bora i 14 dagar kostar cirka 45000-55000 SEK  per person (baserat på två personer som reser)  och blir ett oförglömligt minne för livet – jag vet  jag var där i november 2013.

14 dagars all inclusive på Hotel Avdelning 31 inklusive den för tillfället så moderna dieten 5:2 ( jag fastade knappt två dygn per vecka pga de två operationerna) kostar endast 1400 SEK!  Om man stannar mer än 30 nätter sjunker priset per person , oavsätt om man bor i enkelrum eller i dubbelrum till SEK 50 per dygn. Så för suverän service dygnet om, den absoult senaste tekniken och bästa vården är patientens egna kostnad väldigt låg- åtminstone för mig som jobbar heltid är det inga problem att betal 1400 SEK  för 14 dagars all inclusive, framför allt inte med denna suveräna service.

Ibland när jag reser kan jag tycka att skillanden mellan hur lokalbefolkningen och turister lever är FÖR stor- jag minns ett hotell på Sri Lanka som såldes glass för 25 kr kulan…och jag insåg att det fanns inte en suck att lokalbefolkningen skulle ha råd att handla där. Hur är det möjligt att den suverän service som Hotel Avdelning  31 kan vara så otroligt prisvärd, ja rent ut sagt jättebillig? Någonstans får ju någon ändå betala. Vet ni vem? Jo det är de anställda i vården som jobbar för alldelles för låga löner!  Framför allt undersköterskor och sjuksköterskor som har ett enormt ansvar! Det räcker med att göra ett  fel i vårdlkedjan så brister den någonannan stans. Detta ANSVAR som samtlig personal på Hotel Avdelning 31 har är ENORMT!  Därför tycker jag att politikerna ska se till att fördela resurerna bättre så dels vårdpersonal får högre lön, dels att vårdköerna blir bättre. Det skulle hela samhället vinna på!

10 cm konstgjort kärl

10 cm konstgjort kärl

14 av de mest omvälvande dagarna i mitt liv är över- idag checkade jag ut från lyxhotellet avd 31 på Helsingborgs lasarett. Efter mycket oro,smärta, frusteration över hur jag blev behandlad i en del av vårdkedjan (efter första operationen på Post -OP)  och två operationer på en vecka är jag nu glad, överväldigad,och djupt tacksam över vad svensk sjukvård och dess personal, fantastiska undersköterskor, syrror och tre idrottande läkare har gjort med min kropp och med min själ. Nu håller vi tummarna för att min kropp ska acceptera det konstgjorda materialet och att jag ska slippa ytterligare komplikationer. Ett glädjeämne är min nyfunna vänninna som fortfarande är kvar på Hotel Avdelning 31, hon  gillar att köra slalom, åka cab och chokladbiskiver och är 47 år äldre än mig!

 

Så vad är bäst, Hilton Bora Bora eller Hotel Avdelning 31 Kärlkirurgen?  Mitt svar är utan tvekan Hotel Avdeling 31 Kärlkirugen !

Därmed inte sagt att inte Hilton Bora Bora är helt underbart!  Totalt magiskt! Har ni inga kärlproblem är ni välkomna att kontaka mig på josefin.palmen@tourpacific.se så ska jag hjälpa er att få komma iväg på en magisk semester ( utan Alvedon…..med praliner! )

Från botten av mitt hjärta ( eller ska jag säga nya konstgjorda kärl i låret?) vill jag tacka samtlig personal på LYXHOTELLET  Avdelning 31, narkos,  post-op personal  och diabetesmotagningen, alla en del av svensk sjukvård i världsklass på Helsingborgs Lasarett!

/ Josefin Palmén,  nöjd utcheckad kund och förhoppningsvis blivande deltagare av MIN  dröm:  swimruntävlingen Ö till Ö;  65 km löpning och 10 km simning genom Stockholms skärgård- ett av världens tuffaste endagarstävlingar.

Stop dreaming- just go!

 

 

 

 

 

Annonser

7 thoughts on “Helsingborg lasarett Hotel avdelning 31 versus lyxhotell Hilton Bora Bora -Är svensk sjukvård bra?

 1. Hej kära patient
  Du ska veta att vi på avd 31 verkligen uppskattar den positiva andan i din text.
  Psst chefen fällde en tår, på riktigt!!!
  Som jag sa innan du har varit en exemplariskt patient…
  Lycka till Josefin med träning och allt annat i livet och hoppas dina drömmar uppfylls 💟
  Kram Susanne ssk

  • HejSusanne, stort tack för ditt meddelande! Tack, nu är det lugna hundpromenader som gäller (Bisquit tycker jag går vansinningt sakta men viftar ändå på svansen) tom återbesöket hos min kirurgtriahlonläkare som jag sen hoppas har tips på hur jag ska kunna träna för att så smånigom göra Ö till Ö. Om jag klarar av att springa 65 km och simma 10 km med både socker i blodet och en kärlprotes då har jag nog en rätt stor vilja av järn! Hälsa alla så jättegott från mig ! Jag saknar er redan! Stor kram från er FD kära patient, numera målet-är-satt-på-väg tillbaka den långdistansande Josefin Palmen (Ps att gå Vasaloppet med gångbord är ju en ny gren!)

 2. Givetvis kostar min sjukhusvistelse långt över de 1400 kr jag betalar och garanterat mycket mycket mer än de 45-55 000 kr som det kostar att bo två veckor på Hilton. Inlägget är skrivet lite på skämt men även på allvar . Det klagas så otroligt mycket på vården, det gör jag med ibland och det har tagit lång tid för mig att få operationstid från det att problemen började. MEN väl inne på sjukhuset har ingen tittat på kostnader och jag fått absoult bästa möjliga vård ( förutom sköterska på post op efter första operationen som inte vill låta mig kolla på min CGM och ta bs.) Den gemensamma nämnaren i svensk sjukvård och Hilton Bora Bora är kanske att människor ska må bra och för en förhöjd livskvalite efter operation resp semester
  ?

 3. Kan inte låta bli att småfnissa när jag läser detta underbara inlägg 🙂
  Är sjukt (haha) tacksam över den vården vi har i Sverige, när jag bodde i Australien var det bara de rika som hade råd med en hyfsad sjukhusvistelse.
  Jag är så tacksam till att jag betalar skatt och får den vården jag behöver för t ex min diabetes utan att behöva ta lån för att genomgå en operation eller behandling!
  Min uncle fick cancer och vi (ja, eller dom, jag bodde dock där då) blev tvungna att avbryta vårat husköp over there för att kunna betala hans sjukvård..sorgligt men sant, 8 år senare har de fortfarande inte köpt något hus och ett tag fick bo på en båt för att klara av att leva, nu bor dom i alla fall i en hyresrätt igen. Då jobbar min aunty heltid med ett bra betalt cefsjobb…
  Så tack för att jag får betala skatt, att vi har ett bra skydd och att jag faktiskt har råd att vara “sjuk” resten av mitt liv…!

  • Hej Jessica! Tack för ditt meddelande! Ja när man väl får tillgång till svensk sjukvård är den fantastisk! Det är Söderhavet och Australien ( som är mitt favoritland efter Sverige) också men som du säger ligger de efter i vården. Jag träffade en australiska med diabetes typ 1 på Vanuatu för några veckor sedan- hon var helt förundrad över min cgm. Kontinuerlig glukosmätning hade hon aldrig hört talas om.

 4. Hej,
  Jag vill först och främst ge dig en rejäl klapp på axeln som har gått igenom TVÅ operationer av denna kalibern och dessutom verkar det som att du fixat det galant. Grattis till det! Som en före detta anställd på Helsingborgs Lasarett avd. 31 är det med stolthet jag läser denna vackra och humoristiska jämförelse med Hilton Hotel. Jag vet inte hur eller om jag lyckas med att få dig att förstå hur mycket en sådan här läsning ger personalen som gör allt detta för patienterna dygnet runt. Den uppskattning som du skänker personalen blir man väldigt väldigt glad över.
  Visst är det självvalt, ens jobb och allt det där men du nämner ju själv lönerna i din text. Med det arbete man utför (eller i mitt fall, utförde) så är det alltid lika roligt att få höra det av er patienter.
  Jag slutade på 31:an för ungefär 1,5 år sedan men jag saknar faktiskt arbetet med patienterna väldigt mycket ibland. Därför var det extra roligt att få se att rummen är sig lika och att de fortfarande är lika uppmuntrande konst (bonaden i ”dagrummet”) på väggarna.
  Tänk om alla nöjda patienter hade kunnat dikta ner just sin historia på det sättet som du. Och att de riktade stor fokus på usk och ssk som faktiskt gör ett fantastiskt arbete innan men framförallt efter operationerna. Det betyder mycket. Tack för att du delade med dig.

  • Hej Fredrik! Tack för ditt meddelande. Ja ALLA på avd 31 gör ett fantastiskt jobb. Imorgon blir det återbesök hos min triatholn-kärlkirug och jag hoppas SÅ att dopplermaskinen ska visa 1,0 och att han säger att jag ÄNTLIGEN får träna i helgen!! Fortsättning följer i morgon 🙂 Mvh Josefin ”Josse” Palmén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s