AnnaPS goes Aitutaki, Söderhavet/”Sorry Ms- you have to wait for the transfer”!

När jag vred huvudet för att andas såg jag en palm..och en till och en till. Vid nästa simtag möttes mitt ansikte av solen. En varm rund sol som värmer både mig, det kristallklara vattnet och lagunen.

Jag tycker ju, som en del av er vet att idrott är nyckel till att må bättre med diabetes typ 1. Således gör jag gärna fysiska utmaningar på min semester, vilket dock inte utesluter fysisk aktivitet när jag jobbar.

På andra sidan jorden finns ett paradis som heter Aitutaki. Ön är en del av Cooköarna som ligger 3,5 timmes flyg norr om Nya Zeeland. Jag är resespecialist bland annat på Cook. Jag har varit här en gång innan, BD, ”before diabetes, 2005. Nu är jag här för att fräscha upp mina kunskaper. ( En resa hit i två veckor kostar mellan 25-30 000 kr per person för två veckor, se http://www.tourpacific.se)

Planet från Los Angeles landar på måndag morgon- det går bara en gång i veckan- och vi flög direkt ut till Aitutaki. Inrikesflyget tar 45 min och det finns inte ens någon säkerhetskontroll.

I måndags hade jag tänkt att cykla runt ön för att titta på hotel- vägen runt ön är cirka 25 km. Tyvärr är cyklarna i byn på andra sidan ön så vi fick hyra en moppe. Vi tuffade iväg och såg en röra av lekande barn, tropiska frukter, små affärer (som mestadels säljer konserver) getter, höns och trädgårdar. Mitt i byn står en stor skylt ”INVEST IN YOUR HEALTH- DIABETES- CHECK YOUR BLOODSUGAR! I minitext står det ” live smart- be active and eat wisely”.

Söderhavet generellt har ett massivt hälsoproblem- detta är ett område i världen där diabetes typ 2 ökar lavinartat.  Stora delar av befolkningen äter fel och rör sig för lite/ inte alls. Kosten består av både fet OCH kolhydratsrik mat. Dessutom är import dyr och svårt att få tag på.  Hotellet jag bor på serverar pannkakor, toast med marmelad, hemgjord yoggi och tropiska frukter- så det är inte så mycket substans i den!!! Jag försöker äta kokoskött till så något fyller magen.

Igår körde vi runt ön för att se på omgivningar och för att tanka. När vi kom fram till macken hjälpte en stor dam i blommig känning oss- hon tankade åt alla!

Vi skulle lämna tillbaka moppen innan lagunbåtturen började. Kvinnan tittade på oss och frågade var vi bodde på ön. ”Samade” Oh Im so sorry- the transfer is has just left so you have to wait!!
Vi tittade på varandra och tänkte samma tanke- skojar hon med oss?  Nä, hon såg allvarlig ut. Its not a problem sa jag,  we cam walk.  Are you sure? Absolut sa vi och gick de 200 METRARNA till hotellet…. 🙂

Således fick jag lite underliga blickar när jag simmade drygt 50 min när vi var tillbaka från båtturen.

image

image

”Det är som att kliva in i ett vykort” sa mitt resesällskap när vi kom fram til lagunen och det var dags för snorkling i kristallklart vatten bland fiskar (vissa en meter stora och en halv meter höga!)
Lagunen skiftar från djupblått, azurblå, turkost till smaragdgrönt vatten.

Jag har med mig AnnaPS bikinis och kan således ha med mig pumpen när jag badar/ simmar och byter till det trorra setet när jag snorklat klart. Tyvärr har jag glömt packa ner Leukoplast som jag sätter runt Dexcom men hittade EN Tegaderm som jag nu satt på, får se hur länge den håller!

image

Annonser

2 thoughts on “AnnaPS goes Aitutaki, Söderhavet/”Sorry Ms- you have to wait for the transfer”!

  1. Vilken kämpe du är, härligt och intressant att läsa om dina erfarenheter ! Håkan och jag var på Aitutaki 2001, bodde i en liten hydda på stranden i en ”hyddby”, åkte också runt ön med moped på skumpiga vägar. Tyckte det var helt fantastiskt med vattnet, frukterna och mycket glada människor. Tänkte nog inte så mycket på det du tar upp med deras dåliga livshållning, det låter som ett stort problem! Fortsätt med dina spännande utmaningar!
    Eva Fägersten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s