Förebyggande sjukpenning och diabetes typ 1-Josse har telefontid med diabetesläkaren

Idag har jag pratat med min diabetesläkare, som jobbar på Helsingborgs sjukhus.Jag har haft samma läkare sen den där soliga  debutdagen 24 maj 2010. Det gör att jag, till skilland från många andra, inte behöver dra min levandssituation varje gång för min läkare vet vem jag är. Idag ville jag diskutera tre saker med honom ;

 • mina höga kolesterolvärden
 • mitt problem med mitt lår(vad/ben)
 • förebyggande sjukpenning

Jag mäter mitt kolestetrol (feb-mars)  och C-peptid ( dv ev egenproduktion av insulin, oktober)  en gång per år. I förra veckan visade det sig att mina k-värden är skyhöga, mycket högre än vad de ska vara, framför allt som diabetiker och jag har även högt k -värden i släkten. För ett år sen låg både det onda och det goda runt 2, 9 resp 2,7 (om jag nu minns rätt) och nu ligger de bägge över 5, något som man normalt sett ska medicineras för. Min sköterska sa dock i förra veckan att uppgången är inte normal, ” ta det min din läkare nästa vecka”. Det gjorde jag idag och vi bestämde att jag ska ta om dem.

Mitt lår blir ju inte bättre, trots att jag nu även kört styrketräning i två månader. Läkaren som jag var hos i januari tyckte att jag hade svag puls och remitterade mig till en kärlkirurg i Helsingborg, en läkare som jag vet vet det är, han är nämligen en rackare på triathlon och gör en Ironman på dryga 10 timmar. Det kändes bra at gå til honom, han om någon kan förstå att jag verkligen vill stå där på startlinjen igen (läs vattenbrynet) och göra en IM igen. Vid undersökningen konstaterade han det som min första läkare misstänkte;  jag har lägre puls och således sämre ciruklation ut i höger ben. Det kan således vara förklaringen till varför jag inte har kraft i låret och vaden- jag får inte tillräckligt syre ut i benet!  Synnerligen jobbigt att höra att jag ev ha KÄRLPROBLEM  när jag inte ens är 40, idrottar mycket och är frisk….nä visst nä, jag har ju diabetes typ 1……och läkaren kunde inte svara på om cirulationsproblemet har ett samband med diagnosen- problemet har ju kommit krypande under de senaste fyra åren…….. Nu har jag fått en remiss till magnetröntgen ( kommer blogga om insulinpump och röntgen vid senare tillfälle) 26 maj- en tid jag ska försöka tidigarelägga- jag kan ju vara på sjukhuset med 15 min varsel.  Sen får vi se vad MR visar, jag vill ju bara kunna löpa igen!

Jag förklarade även för min läkare att jag ville ha ett intyg för förebyggnade sjukpenning. Det innebär att när jag varit på kurs för att lära mig hantera min diabetes kan jag vara sjukskriven istället för att ta semester eller komptid. Ett exempel på detta är diabetesträningslägret i Sunne med diabetesläkare Peter Adolfsson där jag har fått lära mig väldigt mycket om långdistansträning,insulinnivåer och att använda pumpen och CGM optimalt.

”Nu är det som så att du är en av mina bästa patienter till att ta till dig information så jag vet inte om jag utställer ett intyg till dig. Du är idrottar ju mycket redan”  [ När jag blev inlagd sa jag efter tre dagar” kan jag få löpträna idag?” ”Det är bra att du vill motionera men du behöver inte börja redan” sa min läkare. ”Redan sa jag, jag har inte sprungit sen i söndags och nu är det onsdag! ”] Vi ställer normalt sätt bara ut såna intyg till vår egen diabetesskola, något annat har vi inte erfarenhet av.

Då sa jag” Du, jag lägger ner väldigt mycket tid, väldigt mycket pengar på att träna som jag gör och bara för att jag motionerar innebär det inte att det är lätt!  Under Öppet spår hade jag i ett par timmar ett bs på nästan 20 och det innebär ju knappast att jag hanterar det bra? Jag VÅGAR och jag FÖRSÖKER , men bra gör jag det inte, åtminstoen inte alltid! Dessutom så säger du själv att ni inte har erfarenhet av av patienter som håller på med den träningsmängd och de distanser som jag gör. När jag fick pump fick jag hela tiden höra att jag skulle SÄNKA  basalen vid träning….och när jag gjorde det blev jag tokhög. Det var först när jag fick hjälp av en dietist [ läs Stig Mattsson] som vi hittade att min lösning är att ÖKA  basalen- för sjukdomen är ju individuell! Jag gör mitt bästa för att berätta om det jag gör, hjälpa de jag kan och jag har fått stor hjälp av dessa träningsläger på Sunne Spa+. ”

Då började min läkare att skratta!  ”Behöver jag motivera mer varför jag ska få ett intyg?Ett intyg  som andra som varit med på Sunne fått och kunnat få beviljad förebyggnade sjukpenning!”

”Nej, jag ger mig, jag ska skriva ett intyg till dig och du ska få ta om dina kolesterolvärden och bra ide, ring du och  de om du kan få tidigare tid för din MR ”

Jag återkommer med vad FK  säger!

Annonser

10 thoughts on “Förebyggande sjukpenning och diabetes typ 1-Josse har telefontid med diabetesläkaren

 1. Bra att du står på dig Josse! Hoppas det löser sig med kolesterolet (hört talas om betaglukaners kolesterolsänkande effekt?) samt kärlutredningen! Glöm inte att lämna pumpen utanför MRrummet 😉

 2. Fundera på vad du har käkat som förändrar dina k-värden. Har du gått upp i vikt, ökat i fettprocent? Jag hade hellre sett över min kost än stoppat en enda sådan tablett i kroppen. Finns gott om studier om hur farliga dessa mediciner är. De enda som blir ”friska” av sådan medicin är läkemedelsindustrin.

 3. Jag har ärftligt högt kolesterol, men det sköt i höjden när jag började med lchf. Då ringde min läkare och frågade vad jag åt, hon sa också att man hanterar fett olika, men orecis som du så kommer jag inte medicineras (jag tränar och är i övrigt hälsosam som hon sa) men bytte bort en del mättat fett till flero/omättat och det sjönk en del. Lycka till!

 4. Vilka tabletter talas det om?
  Jag tänkte iaf inte alls på någon medicin eller tablett: jag menade de vattenlösliga fibrer som finns naturligt i bland annat havre?

  Kanske tänker du på statiner? (De kan ha en hel del biverkningar). Så långt ska vi inte ens tänka i nuläget! 🙂

 5. (Y) Bra där! 1-0 till dig. Inte ofta man lyckats övertyga sjukvården.
  Du är en inspiritaion för mig, även om jag motionerar i en helt annan division 🙂 Jag visste inte att man kunde få ”förebyggande sjukpenning”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s