Ska man träna med högt bs (del II med svar)

Nu har jag fått veta lite mer vad som händer i kroppen när man tränar vid högt bs;

Ett högt blodsocker för en person som har diabetes typ 1 innebär alltid att ”kroppens hormonella miljö” inte är riktigt uppbyggande. Insulin är ett mycket viktigt uppbyggande hormon – det hjälper oss att återhämta oss/bygga upp oss efter ett träningspass. Om blodsockret är för högt så bygger vi inte upp oss på ett optimalt sätt efter träningen. Under ett träningspass så har vi alltid en katabol miljö (nedbrytande) men om även blodsockret är mycket högt då har vi en ännu mer katabol miljö. Träningen blir alltså mer nedbrytande än vad den skulle vara med ett bra blodsocker.

Svaret kommer från Stig Mattson, dietist och specialist på diabetes typ 1 och träning. Jag träffade Stig på Selma Spa och han hjälper mig ibland när bs går åt skogen och vid längre och viktigare tävlingar.

Idag har jag cyklat en lugn runda, till frukost åt jag bananomellet och lyckades få till bs riktigt bra, först steg jag till 10 för att sedan sjunka till drygt 5 under mitt 2,5 timmarspass. Låret är inte med, jag hoppas snart jag kan få rätt på det. Men det är fantastiskt att det går att cykla ute i slutet av oktober! vi hade en jättefin femmilarunda inåt landet.

Vi ska vara glada över att vi är diabetiker i Sverige- så nära som tvärs över Öresund i Danmark måste vuxna diabetiker betalar til viss del för sitt insulin!!! Precis som i Sverige är det stor skillnad på var man bor vid tex önskemål om pump, men att behöva betala för insulin…..tydligen behöver danska diabetiker betala en viss %! Den utvecklingen vill vi inte ha i Sverige!

Någonstans i Skåne..

Någonstans i Skåne..

 

"Jeppe" och Peter- dagens medcyklister

”Jeppe” och Peter- dagens medcyklister

 

 

 

Annonser

4 thoughts on “Ska man träna med högt bs (del II med svar)

  1. Intressant, visste inte om att danskarna hade ett sådant system. Nej den utvecklingen får vi verkligen inte ha här hemma i Sverige!
    Vackert cykelväder btw!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s