Morgonjogg för Nils 4 och My 6 år och Sigiriya lejonklippa

Sorry madame, pool is closed until 7 am due to cleaning! Det var ju ungefär det sista jag ville höra kl 6 i morse när jag drog på mig badmössan vid poolen. Då är det ju himla bra att man är wannabee-triathlet för jag stutsade tillbaka till rummet och hoppade i tri-löpardräkten. När jag skulle ner i poolen låg jag på 12,5 så jag tog 1 E vilket kunde slå fle när det blev löpning istället. I tri-fickan i ryggen åkte således kameran och GlucoTabs ner. Ut ut hotellområdet, bort på en grusväg längs med en sjö, jag njöt för det gör ju inte ONT!!  HAHA, magiskt, så skönt att kunna springa utan att känna något. Vad tror ni jag ser ute på fältet brevid vägen? En ELEFANT! Wow! Jag är ju van vid att se hjortar hemma i Skåne, men elefanter !!!! Fram med kameran och ta kort och springa vidare och då kom jag till ett hus med en familj som visade sin elefant för mig. På tillbakavägen mötte jag elefantskötaren till elefanten på fältet.Han berättade att elefanten hette Monica . Så Nils och My, Hannah och Victor och alla andra diabetesbarn, här är lite djurbilder åt er!

Efter frukost besökte vi en by, fick lära oss hur hus bygges, att det är cash som gäller, därför kan ett hus ta 10 år att bygga, ett människor sover i trädkojor i träden för att inte elefanterna ska förstöra männens sovplats under natten och vi fick äta kokosnötter. Dessutom fick vi åka oxkärra! Mitt bs var tom lite lågt mitt i promenaden så jag tog 2 Gluco Tubs. CGM är verkligen livet, så mycket mer jag kan koppla av med den eftersom jag vet var bs är på väg!  när vi kom tillbaka till hotellet bestämde jag mig för ett simpass. På träningsprogrammet stog 12 x 25 m intervaller överest och det var jättejobbigt. Efter ett tag fattade jag varför!! Poolen var ju inte 25 m utan mellan 32 och 36 m!! Rackarns vilken skillnad det gjorde!! Men jag kämpade på och fick ett entimmespass och ett inbyggt brottarlinne i ryggen- Solen tog bra kl 12 när jag simmade i baddräkt! Eftersom doseringen gick så bra i morse och vi skulle vara aktiva även under em så tog jag för mig av (efterrätts)buffe , bland annat friterad fisk med aioli. Jag tog betydligt mindre insulin än vad jag brukar.

Sigiriya är ett område i mellersta Sri Lanka. Området finns med på UNESCO:s världsarvlista  och är dels Sri Lankas fd huvudstad, dels ruinerna av ett fort som låg uppe på en klippa.”Klippa är kanske fel ord för det är faktiskt en monolit. Känns ordet igen? För mig är världens största monolit mer käns som Ayers Rock/Ulruru i Australien. Sigiriya är nästan lika mäktigt, en enorm bit sten som ligger i ett anars ganska flackt område med risfält och (konstgjorda) sjöar. Till skillnad från Ulruru är detta inget heligt berg och som besökare går det bra att ”klättra” [på trappor] upp till toppen. När vi till fot närmade oss klippan drog jag en parallell till Urbirr, Kakadu NP, norra Australien, naturen var väldigt snarlik. Sigiriya har också målningar, som föreställer konkubiner. Historien berättar att en kung, Kasyapa, hade sitt fort uppe på berget;

Mahavamsa,de uråldriga historiska dokumenten om Sri Lanka, säger att kung Kasyapa var son till kung Dhatusena. Kasyapa mördade sin far genom att mura in honom levande och lade beslag på tronen som enligt successionsordningen tillhörde hans bror  Mogallana. Mogallana flydde till Indien för att inte bli lönnmördad av Kasyapa, men lovade hämnd. I Indien byggde han upp en armé med målet att återvända och återta Sri Lankas tron. Kasyapa som visste att Mogallana en dag skulle återvända, lär ha byggt sitt palats på toppen av Sigiriya som en fästning och som ett nöjespalats. Mogallana återkom och förklarade krig. Under slaget övergav Kayapas arméer honom och han begick självmord genom att falla på sitt eget svärd.

Krönikor och lokala historier säger att krigselefanten som Kasyapa satt på ändrade kurs för att få en bättre position i slaget. Armén misstolkade det som att kungen flydde och övergav därför honom. Efter slaget gjorde Mogallana åter Anuradapura till huvudstad och förvandlade Sigiriya till ett klosterkomplex.

Alternativa berättelser anger att det var kung Dhatusena som var den ursprungliga byggherren, och att Kasyapa avslutade arbetet för att hedra sin far. Andra berättelser anger Kasyapa som en playboy-kung, med Sigiriya som ett nöjespalats. Också Kasyapas öde är ovisst. I några versioner giftmördades han av en konkubin. I andra skar han av sig halsen i slutet av slaget.

Ytterligare tolkningar anger att allt är uppfört av en buddhistisk grupp, utan någon som helst militär funktion. ( Wikipedia)

Vi gick först igenom det som varit palatsets trädgårdar för att sedan i värmen gå upp för massor av trappor. Vi var några stycken som kom högst upp och hade således gått upp för över 1100 trappsteg. Delar av trapporna renoverades 1988 då Prins Charles skulle kommit hit, men en självmordsbombare gjorde att besöktet ställdes in. Utsikten från toppen var helt fantastiskt, inte så konstigt då berget är över 200 m högt.  Flera rockmålningar är målade inne under utskjutande klippblock vilket gjort att de har bevarats sen 500talet e Kr.

IMG_2226 IMG_2268

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s