Mental Istid- Vasaloppet som UPPVÄRMNING?!

Metal istid. Mental träning, det jobbar jag mycket med just nu…

För tre år sen, i februari 2010 hade Helsingborg mycket snö under ett par månaders tid och jag hade ett svullet knä, som jag fick tömma på vätska flera gånger. Snön störde mig, jag kunde inte träna inte ens cykla till jobbet. Därför simmande jag  flera gånger i veckan istället. Jag minns att jag reflekterade något över att jag inte gick upp i vikt….. 2009 sprang jag varannan dag, mellan 1-2,5 timme per pass. Om någon då hade sagt till mig ”om några månander kommer det upptäckas att du har diabetes typ 1 och du kommer lägga om stora delar av ditt liv. Du kommer äta betydligt mindre glass, kakor , godis än vad du gör idag och du kommer sticka dig själv med insulinsprutor flera gånger om dagen så hade jag GAPSKATTAT och sagt det där kommer jag ALDRIG att fixa….

24 maj 2010 förstod jag varför jag inte gått upp i vikt och knappt tre veckor före min 36årsdag löd diagnosen diabetes typ 1.

För ett tag sen pratade jag med en träningkompis som sa, ”jag hade aldrig pallat att ta sprutor, då hade jag hellre dött”. Jag tittade stint på honom och sa, ”ja det skulle jag göra om jag inte tog insulin”. Han blev tyst.

Om någon hade sagt till mig för några månader sedan:Josefin, 4 mars kommer du köra Vasaloppet som uppvärmning inför Border to Border, vad tror ni jag hade gjort? Just det, jag hade GAPSKRATTAT och sagt det komer jag ALDRIG  att fixa. Men nu sitter jag här, det är 11 dagar kvar till Vasaloppet och 18 dagar kvar tills jag ska stå nära den ryska gränsen för att köra skidor till den svenska genom Finland. Hur ska jag tänka mentalt? Hur laddar jag om i huvudet att orka mobilisera kraft och framför allt MENTAL energi för att köra n ny Vasaloppsdistans? Dagsetapperna är på mellan 45-78 km PER DAG I EN VECKA.

Jag är tokig.

Det kan vara kallt i Finland- iskallt, nästan som under istiden [ nja, jag kanske tar i lite, men ner mot minus 30]. Om det blir så kallt blir det en extra utmaning mot kroppen och diabetes typ 1. Varför tror ni jag gör eller åtminstone försöker göra detta? För att se om jag kan? Eller vad tror ni driver mig?Svara gärna nedan i bloggen!

Mental istid- Ebba Grön

Det enda som hörs
Och den enda som stör
Och det enda som egentligen  lever

I mitt nya hem
I mitt nya liv
Är det faktiskt hon som  bestämmer

Hon är moder dator
Allas vår mor
Den nya tidens centrala  punkt

Hon korrigerar ditt
centrala system
Så du passar in i tidens  gång

För på avstjälpningscentralen
råder tystnad och full kontroll
På avstjälpningscentralen
spelar ingenting längre någon roll

Den nya  tiden kom ju så fort
Mitt liv flimrar fort förbi
på ett datakort

Den totala makten
Den totala kontrollen
det totala totalitära

Jag  snyftar tyst
jag får inte gråta
Det skulle dom aldrig förlåta

För  på avstjälpningscentralen
råder tystnad och full kontroll
På  avstjälpningscentralen
spelar ingenting längre någon roll

Den nya  tiden kom ju så fort
Mitt liv fladdrar fort förbi
på ett datakort

Mental, mental, mental istid

För på avstjälpningscentralen
råder  tystnad och full kontroll
På avstjälpningscentralen
spelar ingenting längre någon roll

Den nya tiden, den kom ju så fort
Mitt liv fladdrar  sakta förbi
på ett datakort

Dagens träning blev ett simpass. Jag kan inte betona nog hur bra det är att ha en pump som kan bada och som jag aldrig tar av mig utom i duschen hemma. Stöldrisken är lika med noll och det finns ingen risk att jag tappar den i golvet eftersom den alltid är kopplad till mig- Animas Vibe rocks!

Dagens träning blev ett simpass. Jag kan inte betona nog hur bra det är att ha en pump som kan bada och som jag aldrig tar av mig utom i duschen hemma. Stöldrisken är lika med noll och det finns ingen risk att jag tappar den i golvet eftersom den alltid är kopplad till mig- Animas Vibe rocks!

 

 

 

Annonser

15 thoughts on “Mental Istid- Vasaloppet som UPPVÄRMNING?!

 1. ”Det enda sättet att upptäcka vad som är möjligt är att gå bortom det och in i det omöjliga”
  Kramar från Mona
  Ps: Ingen skidåkning för mig nu. Går på Voltaren och ICEPOWER! Inflammation i biceps nedre muskelfäste.

 2. Tjing på dej IW!
  Mental träning, eller det som kommer driva dej från Ryssland genom Finland, till Sverige är ju så klart nöjet att få äta frysta skumtomtar, varje dag 🙂
  Nä, men hallå, om du så bara åker halva stäckorna varje dag så har du ju gjort något som du inte hade gjort om du inte hade diabetes…. Så det är klart att diabetesen är en drivkraft!
  Sussgott!
  Kramis SW

 3. Halloj, vilken grupp åker du i? Jag har åkt ett par gånger och stakar mig fram i RR2 i år igen. Du kommer klara av det ganska enkelt om du kommer ihåg att det inte är sträckan utan farten som tar kål på en

  • Hej Jussi! Åh vad roligt! Tack, det ska jag komma ihåg! Hur är det med kyla? Är du också diabetiker? I Om ja, hur gör du med insulin, för att det inte ska frysa? Ska du köra Vasaloppet med? Jag kör i RR4.

   • Hej, Kylan haar inte varit något problem senaste åren, visst kan det vara lite kallt på morgonen men det brukar ordna upp sig när solen tittar fram, och ibland både blåser och snöar det men det är bara att bita ihop bakom buffen och kämpa på. Ganska ofta har det legat kring nollan, ibland över.
    Jag har inte diabetes vad jag vet, så jag vet inte riktigt hur du ska göra med insulinet, kanske fövara det nära inpå kroppen?
    Jag körde Vasaloppet som uppvärmning i början men tyckte den låg för nära inpå så jag har gått över till att åka Öppet Spår.
    RR är skitkul.. inget stress, inga nummerlappar och startskott, bara en massa härlig skidåkning!!

   • Hej! Tack för snabbt svar! Ok, jag ska köra VL så efter den har jag en veckas vila, får se hur det går. Ja, får klura ut någon lösning på var jag ska förvara insulinet så det inte fryser. En massa härlig skidåkning ser jag fram emot! Hur hittade du min blogg? Jag trodde bara diabetiker läste den så kul att även du gör det!

 4. Vassego! En del kan du väl förvara på bussen, den har du tillgång till någon gång under dagen. Jag letade efter bilder från RR för att stilla min längtan lite och så hamnade jag här i din blogg. Du får gärna maila om du har några funderingar.
  Sköt om dig/J
  .. packar för ÖS 🙂

  • TACK 🙂 Det ska jag göra, tar med mig en termos eller likande så insulinet inte fryser. Lycka till på ÖS och på RR2, du kommer ju hela tiden vara steget före mig ! Tack snälla, jag återkommer! Min största oro just nu är skav på händerna och att skidorna ska bli försenad med flyget. Så småningom går det väl upp för mig att jag ska typ köra skidor motsvarande sträckan Helsingborg -Stockholm på 8 dagar….9+ 44 mil ……ja ja det är bara att bita ihop! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s